Jedzenie z grilla niebezpieczne dla seniora? Tytułowe pytanie zazwyczaj każe odpowiadać – tak, jeśli dania są tłuste, mocno wysmażone na węglu drzewnym, po prostu bardzo ciężko strawne. Niemniej i tak jest większe niebezpieczeństwo czyhające nie tylko na osoby starsze. To alkohol, który w połączeniu z grillowanym jedzeniem, może okazać się bardzo niebezpieczny.
Materiał sfinansowany w ramach Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii dla Gminy Miasta Radomia na lata 2022-2025 pn. "Prowadzenie działań edukacyjnych z profilaktyki uzależnień skierowanych do seniorów"
Moda na grilla stała się tak powszechna, że właściwie nie wyobrażamy sobie bez niego lata. Grillować zaczynamy zresztą już wczesną wiosna, a kończymy późną jesienią. To powoduje, że są osoby, których organizmy są mocno wymęczone, a samopoczucie, które miało być znakomite, staje się złe. Za taki stan rzeczy odpowiada po części jakość spożywanego jedzenia, ale w głównej mierze spożywany „przy okazji” alkohol.
Dania z grilla są smaczne i nie ma co do tego wątpliwości. Sięgamy więc po nie często, właściwie przy każdej nadarzającej się okazji. I nie byłoby w tym nic zdrożnego, gdyby potrawy na grilla były odpowiednio przygotowane z użyciem odpowiednich produktów. Tłuszcz z używanego mięsa się wytapia, więc powinien być zdrowszy od chociażby smażonego na patelni, ale… szkodliwe substancje, które powstają w czasie grillowania są wytwarzane właśnie ze spalonego tłuszczu.
Nikt nie zmusi nikogo do jedzenia z grilla tylko dietetycznych produktów jak: chude mięso, drób, wołowina, cielęcina, ryby oraz warzywa i owoce. Prawdziwym szkodnikiem jest spożywany w trakcie grillowej biesiady alkohol.
- Cały nasz układ trawienny jest wystarczająco obciążony tłustym, często spożywanym w dużych ilościach jedzeniem z grilla. To zazwyczaj potrawy smaczne, więc zjadamy ich więcej niż innych. Jeśli dołożymy do tego alkohol, to problemy z trawieniem mamy murowane. Oczywiście w wielu przypadkach, objawy przejedzenia i picia alkoholu są do wytrzymania, ale z czasem powodują duże problemy organizmu. Cały układ trawienny jest narażony na toksyny, które alkohol zawiera, więc po prostu dochodzi do zatrucia organizmu. Dla osób w wieku senioralnym to bardzo niebezpieczne – przestrzega Monika Kowalska, specjalista dietetyk dyplomowany.
|