Zdrowie i grill – to może iść w parze Grillowanie stało się niemal naszą narodową tradycją. I dobrze, bo to fajna forma integracji i spędzania wolnego czasu, ale... zazwyczaj także potężna porcja kalorii. Tyle, że wcale tak być nie musi – wystarczą małe zmiany w menu i będziemy cieszyli się zdrowym, smacznym jedzeniem, co jest istotne zwłaszcza u seniorów.
Materiał sfinansowany w ramach Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii dla Gminy Miasta Radomia na lata 2022-2025 pn. "Prowadzenie działań edukacyjnych z profilaktyki uzależnień skierowanych do seniorów"
Potrawy z grilla kojarzą się najczęściej z kiełbasą i karczkiem, ale świadomość Polaków rokrocznie rośnie i coraz coraz popularniejsze staje się grillowanie z wykorzystaniem dużej ilości warzyw czy owoców . To dobry prognostyk, szczególnie dla osób starszych, które na dietę powinny zwracać większą uwagę. Co istotne, wcale nie musimy rezygnować z ulubionych potraw, ponieważ z każdego dania można zrobić wersję dietetyczną. Zdrowy i jednocześnie smaczny grill jest zdecydowanie możliwy do osiągnięcia .
Mamy, więc i nasz jadłospis opcjonalnie różni się od tego co jedliśmy w chłodniejsze, zimowe, czy nawet wiosenne dni. W upalne dni intuicyjnie odchodzimy od ciężkich smażonych potraw, zastępując je lżejszymi posiłkami, wprowadzając do naszej codziennej diety duże ilości sezonowych warzyw i owoców .
- Produkty sezonowe możemy z powodzeniem wykorzystać także na grillu. Jedzenie będzie jednocześnie niskokaloryczne i bogate w białko. Naprawdę warto skorzystać z letnich darów natury – namawia Karol Głogowski, dietetyk i trener personalny seniorów.
Mięso to podstawa dań z grilla , dlatego organizując dietetycznego grilla wcale nie musimy z niego rezygnować. - Zdecydowanie polecam jednak mięso z kurczaka lub indyka. Wybrać możemy najbardziej popularne filety lub inne części, takie jak: udka czy skrzydełka. Z powodzeniem można je zamarynować lub zawinąć w folię, a filety wykorzystać do zrobienia szaszłyków. Innym mięsem, które bez przeszkód możemy użyć jest schab, pieczeń czy polędwiczki wołowe i wieprzowe – wylicza Karol Głogowski. Kiełbaski także mogą pojawić w menu, ale zadbajmy o to, żeby nie były tłuste, a bardziej mięsne, czyli po prostu zdrowsze.
Jak podkreśla dietetyk, świetnym rozwiązaniem na grilla są ryby i to zarówno te chude, jak i tłuste.
- Zwracajmy jedynie uwagę na pochodzenie ryb i sposób ich przyrządzania – doradza Karol Głogowski, polecając jednocześnie dodatki w postaci warzyw i owoców.- Wybierajmy te sezonowe, świeże, a one odwdzięczą nam się smakiem i ogromną ilością witamin i minerałów – przekonuje.
No i dochodzimy do napojów. – Wiadomo, że na grillu króluje piwo i nie ma w tym nic złego. Pamiętajmy jednak, że umiar jest wskazany we wszystkim, a przypadku używek w szczególności. Dlatego jedno jasne zapewne nikomu nie zaszkodzi, ale seniorom polecałbym bardzie soki naturalne, sezonowy kompot, a nawet wodę mineralną. Odradzam natomiast słodkie napoje gazowane, no i wysokoprocentowy alkohol, który potrafi narobić nieodwracalnych szkód, nawet przy zdrowym jedzeniu – kończy Karol Głogowski.
fot. pixabay
|